aktywność - e

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
małepiwko
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 12 gru 2022, 10:25
Podziękowania: 160 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

aktywność - e

Post autor: małepiwko »

Jeżeli aktywność preparatu zmalała e-krotnie w ciągu 8 min, to okres połowicznego rozpadu jest równy:
A) 8 min
B) 8 ln 2 min
C) 8/ ln 2 min
D) 28 min
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: aktywność - e

Post autor: kerajs »

\( \frac{1}{e}=e^{- \frac{\ln \ 2}{T_{1/2}} \Delta t } \\
T_{1/2}=(\ln \ 2) \Delta t \)



B)
ODPOWIEDZ