Ew/A
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Ew/A
Skoro masz podana mase atomową, to trzeba jeszcze policzyć masę jądra: \(m_j = m_a - Z\cdot m_e,\ Z= 2,\ A-Z =4-2 =2\)
następnie defekt masy: \(\Delta m = Z\cdot m_p + (A-Z)\cdot m_n - m_a +Z\cdot m_e =\\ \quad= 2\cdot 1,007276\ u +2\cdot 1,008665\ u - 4,002603\ u + 2\cdot 0,00055\ u =..\)
\(\frac{E_w}{A} = \frac{\Delta m \cdot 931,5 \frac{MeV}{u}}{A} =..\)
następnie defekt masy: \(\Delta m = Z\cdot m_p + (A-Z)\cdot m_n - m_a +Z\cdot m_e =\\ \quad= 2\cdot 1,007276\ u +2\cdot 1,008665\ u - 4,002603\ u + 2\cdot 0,00055\ u =..\)
\(\frac{E_w}{A} = \frac{\Delta m \cdot 931,5 \frac{MeV}{u}}{A} =..\)
Spoiler
\(\frac{E_w}{A} =\frac{28,298\ MeV}{4} \approx 7,07\ \frac{MeV}{nukleon}\)
Ostatnio zmieniony 22 gru 2022, 20:47 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu
Powód: poprawa kodu
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Ew/A
Owszem przy tak małych jądrach musimy być dokładni. Masę atomową podano aż do 6 miejsca po przecinku.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Ew/A
Mylisz się, owo pominięcie nie wpływa znacząco na wynik. To błąd zaledwie 1%.
Mimo to, faktycznie lepiej tu uwzględnić elektrony. Pominąłem je sądząc, że błąd będzie jeszcze mniejszy.
Mimo to, faktycznie lepiej tu uwzględnić elektrony. Pominąłem je sądząc, że błąd będzie jeszcze mniejszy.