stata rozpadu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
małepiwko
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 12 gru 2022, 10:25
Podziękowania: 160 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

stata rozpadu

Post autor: małepiwko »

Próbka zawiera \(N = 4\cdot 10^{20}\) atomów o czasie połowicznego zaniku T =30 h. Oblicz stała rozpadu i jej aktywność.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1302 razy
Płeć:

Re: stata rozpadu

Post autor: kerajs »

\( \lambda =\frac {\ln 2}{T_{1/2}}\)

\( A(t)=\lambda N_{0}e^{-\lambda t}\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: stata rozpadu

Post autor: korki_fizyka »

Spoiler
Odp. \(\lambda = \frac{0,693}{30\cdot 3600\ s}\approx 6,4\cdot 10^{-6}\ \frac{1}{s}\)
początkowa aktywność \(A =\lambda N \approx 2,6 \cdot 10^{15}\ Bq\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
małepiwko
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 12 gru 2022, 10:25
Podziękowania: 160 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: stata rozpadu

Post autor: małepiwko »

Czy przypadkiem tego się nie mierzy w kiurach?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: stata rozpadu

Post autor: korki_fizyka »

Kiedyś się mierzyło w kiurach, teraz w bekerelach https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=28&t=99149
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ