Próbka izotopu promieniotwórczego zawiera \(10^{15}\) atomów, których czas połowicznego rozpadu wynosi 1 h. Oblicz początkową aktywność próbki.
1.) Jak będzie się ona zmieniała wraz z upływem czasu?
aktywność próbki 1
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 52
- Rejestracja: 12 gru 2022, 10:25
- Podziękowania: 160 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
Re: aktywność próbki 2
2.) Czy liczba rozpadów w czasie pierwszej minuty będzie większa 60x od liczby rozpadów w czasie pierwszej sekundy?
-
- Rozkręcam się
- Posty: 52
- Rejestracja: 12 gru 2022, 10:25
- Podziękowania: 160 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: aktywność próbki 1
1) Początkowa aktywność czyli liczba rozpadów w pierwszej sekundzie
\(N_o - N(t) = N_o - \frac{N_o}{2^{t/T}}=N_o(1- \frac{1}{2^{t/T}})=10^{15}(1-\frac{1}{2^{1/3600}}) \approx \\ \quad\approx10^{15}(1-\frac{1}{1,000193}) \approx 10^{15}(1-0,9998) \approx 2\cdot 10^{11}\)
czyli \(A_o \approx 2\cdot 10^{11}\ Bq\)
w miarę upływu czasu aktywność będzie się zmniejszać \(A(t)= \frac{A_o}{2^{t/T}} \)
\(N_o - N(t) = N_o - \frac{N_o}{2^{t/T}}=N_o(1- \frac{1}{2^{t/T}})=10^{15}(1-\frac{1}{2^{1/3600}}) \approx \\ \quad\approx10^{15}(1-\frac{1}{1,000193}) \approx 10^{15}(1-0,9998) \approx 2\cdot 10^{11}\)
czyli \(A_o \approx 2\cdot 10^{11}\ Bq\)
w miarę upływu czasu aktywność będzie się zmniejszać \(A(t)= \frac{A_o}{2^{t/T}} \)
Ostatnio zmieniony 22 gru 2022, 08:50 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu: \\
Powód: Poprawa kodu: \\
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: aktywność próbki 1
2) liczba rozpadów w czasie pierwszej minuty będzie mniejsza od
\(60\cdot2\cdot10^{11} = 120\cdot 10^{11}\) bo w każdej następnej sekundzie liczba rozpadów będzie coraz mniejsza, owszem 1 min = 60 s ale proces rozpadu nie jest liniowy tylko eksponencjalny
\(60\cdot2\cdot10^{11} = 120\cdot 10^{11}\) bo w każdej następnej sekundzie liczba rozpadów będzie coraz mniejsza, owszem 1 min = 60 s ale proces rozpadu nie jest liniowy tylko eksponencjalny
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: aktywność próbki 1
3)\( \Delta N = N_o -N(t=1 min) =N_o(1-\frac{1}{2^{1/60}})\approx 10^{15}(1- \frac{1}{2^{0,01667}})\approx\\ \quad\approx10^{15}(1-\frac{1}{1,01162}) \approx 10^{15}(1-0,9885) = 115\cdot 10^{11} <120\cdot 10^{11}\)
c.b.d.o.
c.b.d.o.
Ostatnio zmieniony 22 gru 2022, 08:51 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu: \\
Powód: Poprawa kodu: \\
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Rozkręcam się
- Posty: 52
- Rejestracja: 12 gru 2022, 10:25
- Podziękowania: 160 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
Re: aktywność próbki 1
Ja mam odpowiedź w [Ci] kiurach?korki_fizyka pisze: ↑21 gru 2022, 18:34 1) Początkowa aktywność czyli liczba rozpadów w pierwszej sekundzie
\(N_o - N(t) = N_o - \frac{N_o}{2^{t/T}}=N_o(1- \frac{1}{2^{t/T}})=10^{15}(1-\frac{1}{2^{1/3600}}) \approx 10^{15}(1-\frac{1}{1,000193}) \approx 10^{15}(1-0,9998) \approx 2\cdot 10^{11}\)
czyli \(A_o \approx 2\cdot 10^{11}\ Bq\)
w miarę upływu czasu aktywność będzie się zmniejszać \(A(t)= \frac{A_o}{2^{t/T}} \)
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: aktywność próbki 1
To masz bardzo stary zbiór zadań. Jednostkę kiur [Ci] -nazwa od nazwiska małżonków Marii i Piotra Curie zastąpiono w układzie SI bekerelem [Bq] - z kolei od nazwiska trzeciego laureata nagrody Nobla wraz z Marią Skłodowską i Piotrem Curie, Henriego Becquerela. Wielkość jej jest oparta na aktywności 1 g radu \(^{226}Ra\), która wynosi \(1\ Ci \approx 3,66\cdot 10^{10} \ Bq = 36,6\ GBq\).
Spoiler
początkowa aktywność preparatu w kiurach wynosiła \(A_o \approx 5,5 \ Ci\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl