Słońce wypromieniowuje energię z szybkością \(3,86\cdot 10^{26}\ J/s\).
Przyjmując, że energia ta pochodzi głównie z syntezy wodoru w hel, oblicz ile wodoru jest przerabiane w każdej sekundzie. Oszacuj ile wodoru zostało już przerobione w ciągu 4 mld lat.
Słońce - wegiel 3
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Słońce - wegiel 3
Masa wodoru reagująca w syntezie termojądrowej na Słońcu \(4\cdot _1^1H \rightarrow \ _2^4He\) w ciągu każdej sekundy https://forum.zadania.info/viewtopic.ph ... ea7839e052
\(
m=\frac{3,86\cdot 10^{26}\ J/s}{6,4\cdot 10^{14}\ J}\approx 6\cdot 10^{11}\ \frac{kg}{s}\)
natomiast masa wodoru "przerobiona" od początku czyli w ciągu 4 mld lat: \(M \approx7,6\cdot 10^{28}\ kg\)
dla porównania z obecną masą Słońca \(M_o = 2\cdot10^{30} kg\), stanowi to \(\frac{M}{M_o} \approx 3,8\) %
\(
m=\frac{3,86\cdot 10^{26}\ J/s}{6,4\cdot 10^{14}\ J}\approx 6\cdot 10^{11}\ \frac{kg}{s}\)
natomiast masa wodoru "przerobiona" od początku czyli w ciągu 4 mld lat: \(M \approx7,6\cdot 10^{28}\ kg\)
dla porównania z obecną masą Słońca \(M_o = 2\cdot10^{30} kg\), stanowi to \(\frac{M}{M_o} \approx 3,8\) %
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl