bomba
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 52
- Rejestracja: 12 gru 2022, 10:25
- Podziękowania: 160 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
bomba
Bomba zawiera 20 kg uranu. Jaką masę musi mieć trotyl, aby wydzieliła się taka sama energia co przy wybuchu bomby jeżeli z 1 kg trotylu można uzyskać \(4\cdot 10^6 J\) energii?
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: bomba
Podobnie https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=28&t=99105
przyjmując średnią energię wydzieloną w jednej reakcji rozszczepienia \(200 \ MeV = 2 \cdot 10^{8} eV \cdot 1,6 \cdot 10^{-19} J/eV = 3,2 \cdot 10^{-11}\ J\)
obliczamy ilość atomów (jąder) uranu w 20 kg
\(N = \frac{m\cdot N_A}{\mu}= \frac{2\cdot 10^4 \ g \cdot 6 \cdot 10^{23} \ mol^{-1}}{235 g/mol} \approx 5,1 \cdot 10^{25} \)
całkowita energia wydzielona podczas wybuchu: \(E = 5,1 \cdot 10^{25} \cdot 3,2 \cdot 10^{-11}\ \approx 1,63\cdot 10^{15}\ J\)
jest to równoważne masie \( m=\frac{1,63\cdot 10^{15}}{4\cdot 10^6 J/kg} \approx 4,1 \cdot 10^8 \ kg = 0,41\ Mt \).
przyjmując średnią energię wydzieloną w jednej reakcji rozszczepienia \(200 \ MeV = 2 \cdot 10^{8} eV \cdot 1,6 \cdot 10^{-19} J/eV = 3,2 \cdot 10^{-11}\ J\)
obliczamy ilość atomów (jąder) uranu w 20 kg
\(N = \frac{m\cdot N_A}{\mu}= \frac{2\cdot 10^4 \ g \cdot 6 \cdot 10^{23} \ mol^{-1}}{235 g/mol} \approx 5,1 \cdot 10^{25} \)
całkowita energia wydzielona podczas wybuchu: \(E = 5,1 \cdot 10^{25} \cdot 3,2 \cdot 10^{-11}\ \approx 1,63\cdot 10^{15}\ J\)
jest to równoważne masie \( m=\frac{1,63\cdot 10^{15}}{4\cdot 10^6 J/kg} \approx 4,1 \cdot 10^8 \ kg = 0,41\ Mt \).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl