heja,
prosze o pomoc z tymi zadaniami.
Zadanie 1. Dwa ciała są zawieszona na dwóch końcach nieważkiej nierozciągliwej linki przerzuconej przez
krążek (tzw. bloczek). Oblicz przyspieszenie ciała m1 i m2. Masy ciał wynoszą: m1 = 80 kg, m2 = 25 kg. (m1 jest po lewej stronie bloczka, m2 po prawej)
Zadanie 2. Samochód porusza się po prostej drodze ze stałym przyspieszeniem a=2 m/s2. Jaką odległość pokona po 10 s, jeżeli początkowa prędkość wynosiła v0=0?
moj wynik: 100m
Zadanie 3. Ciało spada swobodnie z wysokości h=250 m z prędkością początkową v0=5 m/s (skierowaną
w dół). Oblicz czas jaki upłynie do momentu uderzenia w powierzchnię Ziemi. Opory powietrza
pomijamy.
moj wynik: 6,647s
Zadanie 4. Ciało znajdujące się na wysokości h=250 m jest rzucone pionowo w górę z prędkością
początkową o wartości |v0|=5 m/s. Po jakim czasie spadnie na Ziemię? Opór powietrza pomijamy.
moj wynik: 7,667m
Zadanie 5. Ciało (punkt materialny) jest wystrzelone pod kątem \alpha = 60 względem poziomu z
prędkością początkową o wartości v0=15 m/s.
(a) Jaki jest zasięg z rzutu?
(b) Jaka jest maksymalna wysokość, którą osiągnie ciało podczas lotu?
(c) Jaki czas upłynie od momentu wystrzelenia do upadku na ziemię? (Opory powietrza do pominiecia).
moj wynik: a) zmax= 22,93m
b) hmax = 8.6m
c) t=2,647s
pozdrawiam
Zadania z ruchu i dynami Newtowna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 370
- Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
- Podziękowania: 346 razy
- Otrzymane podziękowania: 95 razy
Re: Zadania z ruchu i dynami Newtowna
Za dokładnie, przelicz jeszcze raz.
1. \(a =\frac{m_1-m_2}{m_1+m_2}g\approx 5,2\ \frac{m}{s^2} \)
1. \(a =\frac{m_1-m_2}{m_1+m_2}g\approx 5,2\ \frac{m}{s^2} \)
Re: Zadania z ruchu i dynami Newtowna
Czy moge prosic kogos o policzenie zeby zobaczyc czy w ogole dobrze ukladam rownania?
Za kazdym razem mi tak wychodzi..
Za kazdym razem mi tak wychodzi..
-
- Stały bywalec
- Posty: 370
- Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
- Podziękowania: 346 razy
- Otrzymane podziękowania: 95 razy
Re: Zadania z ruchu i dynami Newtowna
Przedstaw swoje przekształcenia wzorów i obliczenia to sprawdzimy.
Na pierwszy rzut oka np. w zad.4 masz złe jednostki, czas mierzymy w sekundach! Wszystko polega też na umiejetnym zaookrąglaniu wyników, a nie przepisywaniu co nam kalkulator, podzielił, dodał, spierwiastkował...
\(t=\frac{v_o+\sqrt{2gh+v_o^2}}{g}\approx 7,6\ s\)
Na pierwszy rzut oka np. w zad.4 masz złe jednostki, czas mierzymy w sekundach! Wszystko polega też na umiejetnym zaookrąglaniu wyników, a nie przepisywaniu co nam kalkulator, podzielił, dodał, spierwiastkował...
\(t=\frac{v_o+\sqrt{2gh+v_o^2}}{g}\approx 7,6\ s\)