Ładunek znajdujący się w punkcie o zerowym potencjale pola, ale niezerowym natężeniu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
fotzsyzrk
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 03 gru 2022, 03:16
Podziękowania: 1 raz

Ładunek znajdujący się w punkcie o zerowym potencjale pola, ale niezerowym natężeniu

Post autor: fotzsyzrk »

Chodzi mi o sytuację taką jak ta przedstawiona na rysunku. Jeżeli dobrze rozumiem, to w punkcie \(P\) potencjał pola \(V = 0\), a natężenie pola \(\vec{E} \neq \vec{0}\).
Znaczy to, że ciało o dowolnym ładunku tam się znajdujące będzie miało zerową energię potencjalną, ale będzie działała na niego siła. Skoro tak, to zacznie poruszać się ruchem przyspieszonym (z punktu o zerowym potencjale pola do punktu o niezerowym potencjale), więc zostanie wykonana praca.
Można założyć, że prędkość początkowa tego ciała również jest równa \(0\), czyli \(E_k = 0\). Skąd w takim razie weźmie się energia potrzebna do wykonania tej pracy?

Obrazek
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 370
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Ładunek znajdujący się w punkcie o zerowym potencjale pola, ale niezerowym natężeniu

Post autor: maria19 »

Z energii tego pola \(W = -\Delta E_p=q\Delta V\).
https://cnx.org/contents/16ab5b96-4598- ... 0841a1f4#0
ODPOWIEDZ