Witam, bardzo proszę o pomoc w poniższym zadaniu.
Przyznam, że będę wdzięczna przede wszystkim za rozwiązanie mozliwie jak najprościej wytłumaczone, bo sama nie wiem jak się do takiego zadania zabrać (nie bylo mnie w szkole na ostatnich fizykach i niestety nic nie rozumiem z nowego działu)
Zad:
Przed zwierciadłem o ogniskowej f=2cm umieszczono przedmiot o wysokości AB=1cm w odległości: x1=1cm, x2=2cm, x3=3cm, x4=4cm, x5=5cm.
Znajdź analitycznie i graficznie obraz tego przedmiotu, określ jego cechy i oblicz powiększenie
optyka-zwierciadła
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
najpierw poszukaj punkt, gdzie powstanie obraz ze wzoru:
\(\frac{1}{f}=\frac{1}{x}+\frac{1}{y}
\frac{1}{y}=\frac{1}{f}-\frac{1}{x}
\frac{1}{y}=\frac{x-f}{xf}
y=\frac{xf}{x-f}\)
następnie sprawdź, czy obraz jest powiększony czy pomniejszony
\(p=\frac{y}{x}\)
jeżeli p>1 to obraz powiększony
jeżeli p<1 obraz pomniejszony
p=1 obraz rzeczywistych rozmiarów
\(\frac{1}{f}=\frac{1}{x}+\frac{1}{y}
\frac{1}{y}=\frac{1}{f}-\frac{1}{x}
\frac{1}{y}=\frac{x-f}{xf}
y=\frac{xf}{x-f}\)
następnie sprawdź, czy obraz jest powiększony czy pomniejszony
\(p=\frac{y}{x}\)
jeżeli p>1 to obraz powiększony
jeżeli p<1 obraz pomniejszony
p=1 obraz rzeczywistych rozmiarów
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 08 kwie 2010, 22:32
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
rysunki do wszystkich przypadków powinnam mieć poprawne, jednak jest mały problem z określeniem y oraz powiększenia p, gdy x=1
wyszło y=-2, a przecież jest to odległość, więc chyba nie moze być ujemna
także p=-2, a przecież jest tutaj powiększenie, więc jak może być ujemne?
bardzo proszę o szybką pomoc i dziękuję za poprzednie wskazówki
wyszło y=-2, a przecież jest to odległość, więc chyba nie moze być ujemna
także p=-2, a przecież jest tutaj powiększenie, więc jak może być ujemne?
bardzo proszę o szybką pomoc i dziękuję za poprzednie wskazówki