Ruch harmoniczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rzasa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 29 lis 2022, 11:40
Płeć:

Ruch harmoniczny

Post autor: rzasa »

Na rysunku przedstawiono wykres położenie w funkcji czasu ciężarka (punktu materialnego) o masie m=0,3kg drgającego na idealnej, nieważkiej sprężynie o nieznanym współczynniku sprężystości k. ( z wykresu odczytałem, że Wartość amplitudy drgań to A=0,1m a okres drgań T=6s ).
1)Oblicz wartość współczynnika sprężystości sprężyny (podaj jednostkę)
2) Oblicz wartość maksymalnej prędkości, jaką osiąga ciężarek.
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 363
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Ruch harmoniczny

Post autor: maria19 »

Proponuję zajrzenia do karty wzorów i nie dublowanie postów.
ODPOWIEDZ