Dwa zadania - moc

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
DajBit
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 11 kwie 2010, 14:31

Dwa zadania - moc

Post autor: DajBit »

Witam!
Jestem w trzeciej klasie gimnazjum, nie jestem za dobry z fizyki więc proszę byście pomogli w rozwiązaniu.

1.Silnik samochodu o masie 1500kg w czasie 5s od chwili ruszenia nadaje mu prędkość 90km/h. Ile wynosi moc silnika?



2.Głębokość basenu kąpielowego zmienia się od 0,5 m do 3,5 m. Ciśnienie wywierane przez wodę na dno zmienia się:
a) od 105 000 Pa do 135 000 Pa
b) od 105 000 hPa do 135 000 hPa
c) od 5 000 hPa do 35 000 hPa
d) od 5 000 Pa do 35 000 Pa
(Do tego zadania muszę podać sposób w jaki to zrobiłem)

edit Przez przypadek umieściłem w złej kategorii
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 1.

\(P=\frac{W}{t}=\frac{F\cdot s}{t}=\frac{F\cdot \frac{at^2}{2}}{t}=\frac{Fat}{2}=\frac{amat}{2}=\frac{a^2mt}{2}=\frac{v^2mt}{2t^2}=\frac{v^2m}{2t}\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 2.

\(p=\rho gh
p_1=\rho gh_1=5 000Pa
p_2=\rho g h_2=35 000Pa\)


odp: d
DajBit
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 11 kwie 2010, 14:31

Post autor: DajBit »

czyli w pierwszym zadaniu jaka będzie odp?
a) 3705 W
b)93 750 W
c)93 750 kW
d)3750 kW
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

podstaw dane i oblicz
ODPOWIEDZ