Fizyka, Wykreślenie funkcji E(x)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
KolegaXYZ
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 12 cze 2022, 14:36
Płeć:

Fizyka, Wykreślenie funkcji E(x)

Post autor: KolegaXYZ »

Dwa ładunki znajdują się w odległości \(d\) od siebie (rysunek). Wykreślić funkcję \(E(x)\) zakładając, że ładunek leżący z lewej strony znajduje się w punkcie \(x = 0\). Rozważyć zarówno dodatnie, jak i ujemne wartości \(x\). Założyć, że \(E\) jest dodatnie, gdy wektor \(E\) jest skierowany w prawą stronę, a ujemne, gdy jest skierowany w lewą.
Założyć, że \(q_1 = +1,0\cdot10^{-6} C,\, q_2 = +3,0\cdot10^{-6} C\) i \(d = 10\, cm\).
QcLvhAU.png
QcLvhAU.png (8.55 KiB) Przejrzano 1032 razy
Ostatnio zmieniony 12 cze 2022, 16:09 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; wczytałem załącznik; cała "matematyka w kodzie i [tex] [/tex]
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Fizyka, Wykreślenie funkcji E(x)

Post autor: korki_fizyka »

Tutaj podobnie tylko masz dodać dwa wektory skierowane zgodnie, a więc \(E(x) = E_1 + E_2 = \frac{kq_1}{x^2} + \frac{kq_2}{(x - d)^2}\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ