Rurka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 07 cze 2022, 16:31
- Podziękowania: 2 razy
Rurka
Pionowa rurka,zasklepiona u dołu, zawiera słupek rtęci wysokości \(h=12\) cm zamykający słupek powietrza wysokości \(H=304\) mm. temperatura otoczenia wynosi \(t_1= 37 ^\circ C\). O ile obniży się poziom rtęci w rurce, gdy temperatura zmniejszy się do \(t_2=7 ^\circ C\)?
Ostatnio zmieniony 07 cze 2022, 17:17 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu i wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Powód: Poprawa tematu i wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Rurka
prawo Gay-Lussaca dotyczące przemiany izobarycznej: \(\frac{V}{T} = constans\)
temperatury przelicz na kelwiny
temperatury przelicz na kelwiny
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl