Pościg statku kosmicznego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
___tetmajer
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 05 kwie 2021, 22:13
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Pościg statku kosmicznego

Post autor: ___tetmajer »

Statek poruszający się z \(v_1=0,9c\) względem Ziemi jest ścigany przez drugi statek, poruszający się z \(v_2 = 0,95c\) względem Ziemi. Dzieli je dystans \(r = 150 000 000 \) km. Po jakim czasie, zmierzonym przez
a) załogę statku 1, b) załogę statku 2, c) obserwatora z Ziemi
statek 2 dogoni statek 1?
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 368
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Pościg statku kosmicznego

Post autor: maria19 »

Na moje oko po 10000s
ODPOWIEDZ