witam muszę korzystając z prawa przenoszenia niepewności, obliczyć niepewność długości fali λ,
uwzględniając dokładności urządzeń użytych do pomiaru odległości.
Bo mam na to taki wzór ale nie wiem skąd się wzięło Δx i Δl
Prosilbym o objaśnienie.
Chyba że jest łatwiejszy sposób na obliczenie tego.
Obliczanie niepewności pomiarowej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Obliczanie niepewności pomiarowej
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Obliczanie niepewności pomiarowej
Wzór masz dobry (dokładny), to warunek wzmocnienia dla siatki dyfrakcyjnej: \(k\lambda =d\sin \alpha\)
\(\Delta x\) , \(\Delta \ l\) to błędy odczytów x i L.
Wzięło się z obliczenia błędu długości fali metodą różniczki zupełnej.
\(\Delta x\) , \(\Delta \ l\) to błędy odczytów x i L.
Prostszy sposób polega na zastosowaniu przybliżenia dla małych kątów : \(\sin \alpha \approx \tg \alpha =\frac{x}{L}\) wtedy znikną pierwiastki.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Obliczanie niepewności pomiarowej
rozumiem że delta X i delta L są inaczej jak w tym wzorze
dx i dl
dx i dl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Obliczanie niepewności pomiarowej
To samo tylko we współczesnej nomenklaturze zapisuje się je raczej u(x), u(L).
np. zmierzyłeś L z dokładnością do 1 mm to \(\Delta L = 10^{-3}\ m\)
np. zmierzyłeś L z dokładnością do 1 mm to \(\Delta L = 10^{-3}\ m\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Obliczanie niepewności pomiarowej
możesz sprawdzić obliczyłem to według wzoru
Δ l =500/1*1/sqrt (340^2+46^2)^3 *340^2*23000+340*46*170000=6,14
d=500
K=1
l=340
Xk=46
Δ l =500/1*1/sqrt (340^2+46^2)^3 *340^2*23000+340*46*170000=6,14
d=500
K=1
l=340
Xk=46
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Obliczanie niepewności pomiarowej
Przepisz to porządnie używając TeXa.
W fizyce najważniejsze są jednostki, same liczby mało znaczą.
\(\Delta x = 23000\), \(\Delta L =170000\) skądżeś to wziął
W fizyce najważniejsze są jednostki, same liczby mało znaczą.
\(\Delta x = 23000\), \(\Delta L =170000\) skądżeś to wziął
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Obliczanie niepewności pomiarowej
Pomnożyłemd*x i d*l
Ale wiem że pod te wartości delta x i delta l trzeba postawić 10^-3
Ale wiem że pod te wartości delta x i delta l trzeba postawić 10^-3