Elektrostatyka - natężenie pola
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 55
- Rejestracja: 13 paź 2020, 18:56
- Podziękowania: 43 razy
Elektrostatyka - natężenie pola
W wierzchołkach kwadratu o boku 1 cm umieszczono jednakowe jednoimienne ładunki e. Obliczyć natężenie pola elektrostatycznego na prostej prostopadłej do płaszczyzny kwadratu i przechodzącej przez jego środek. Przy jakiej odległości natężenie pola osiąga wartość maksymalną?
-
- Expert
- Posty: 6033
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 45 razy
- Otrzymane podziękowania: 1215 razy
- Płeć:
Re: Elektrostatyka - natężenie pola
Stosując zasadę superpozycji natężeń należy dodać 4 wektory skierowane wzdłuż krawędzi ostrosłupa o podstawie kwadratu.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Rozkręcam się
- Posty: 55
- Rejestracja: 13 paź 2020, 18:56
- Podziękowania: 43 razy
Re: Elektrostatyka - natężenie pola
Czy mógłbym prosić o rozpisanie równania dla jednego ładunku? Dziękuję :>
-
- Expert
- Posty: 6033
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 45 razy
- Otrzymane podziękowania: 1215 razy
- Płeć:
Re: Elektrostatyka - natężenie pola
\(\vec{r} \) - wektor wzdłuż krawędzi
\(E(r) = \frac{kq}{r^2}=\frac{2kq}{2x^2+a^2}\)
x -odległość środka kwadratu od wierzchołka = wysokość graniastosłupa
\(E_1(x) =E(r)\cos \alpha = E(r)\frac{x}{r}= \frac{kq}{r^3} = \frac{kq}{(x^2+\frac{a^2}{2})^\frac{3}{2}}\)
Wartość wypadkowego wektora natężenie \(E = 4E_1\), zwrot zależy od rodzaju ładunków.
\(E(r) = \frac{kq}{r^2}=\frac{2kq}{2x^2+a^2}\)
x -odległość środka kwadratu od wierzchołka = wysokość graniastosłupa
\(E_1(x) =E(r)\cos \alpha = E(r)\frac{x}{r}= \frac{kq}{r^3} = \frac{kq}{(x^2+\frac{a^2}{2})^\frac{3}{2}}\)
Wartość wypadkowego wektora natężenie \(E = 4E_1\), zwrot zależy od rodzaju ładunków.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl