Zadanie 1
W naczyniu o objętości 4,16dm^3 znajduje się gaz pod ciśnieniem 1,2*10^6Pa . Jakie ciśnienie powietrza ustali się w naczyniu, jeśli dostarczymy 5000J. ciepło molowe = 21 J/mol*K .
Zadanie 2
W cylindrze pod tłokiem znajduje się gaz, ogrzano go przy stałym ciśnieniu dostarczając 1000J ciepła. Jaką pracę wykonał gaz? Jak zmieniła się jego energia wewnętrzna? Gaz jest dwuatomowy, a masa molowa 29 g/mol . Oblicz zmianę temperatury jeśli masa gazu wynosi 0.8 kg .
Zadania z Termodynamiki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadania z Termodynamiki
2)
\(W = p\Delta V\)
\(Q = nc_p\Delta T \to \Delta T =..\),
\(c_p =\frac{7}{2}R\)
\(\begin{cases}pV_1=nRT_1 \to T_1=..\\ pV_2=nRT_2 \to T_2=..\end{cases}\) \(\So \Delta T = T_2-T_1= \frac{p}{nR} \Delta V\)
zatem \(W = nR \Delta T = \frac{2}{7}Q\),
a \(\Delta U = Q-W= \frac{5}{7}Q \approx\ 714\ J \)
\(W = p\Delta V\)
\(Q = nc_p\Delta T \to \Delta T =..\),
\(c_p =\frac{7}{2}R\)
\(\begin{cases}pV_1=nRT_1 \to T_1=..\\ pV_2=nRT_2 \to T_2=..\end{cases}\) \(\So \Delta T = T_2-T_1= \frac{p}{nR} \Delta V\)
zatem \(W = nR \Delta T = \frac{2}{7}Q\),
a \(\Delta U = Q-W= \frac{5}{7}Q \approx\ 714\ J \)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadania z Termodynamiki
1)
\(Q = nc_V\Delta T \to \Delta T= \frac{Q}{nC_V}\)
\(\begin{cases}p_1V=nRT_1 \to T_1=..\\ p_2V=nRT_2 \to T_2=..\end{cases}\) \(\So \Delta T = T_2-T_1= \frac{V}{nR} \Delta p\)
teraz wystarczy porównać: \(\frac{Q}{nc_V} = \frac{V}{nR}(p_2 -p_1)\)
i wyznaczyć \(p_2 =p_1+\frac{QR}{VC_V}\approx \ 1,7\cdot 10^6\ Pa\)
\(Q = nc_V\Delta T \to \Delta T= \frac{Q}{nC_V}\)
\(\begin{cases}p_1V=nRT_1 \to T_1=..\\ p_2V=nRT_2 \to T_2=..\end{cases}\) \(\So \Delta T = T_2-T_1= \frac{V}{nR} \Delta p\)
teraz wystarczy porównać: \(\frac{Q}{nc_V} = \frac{V}{nR}(p_2 -p_1)\)
i wyznaczyć \(p_2 =p_1+\frac{QR}{VC_V}\approx \ 1,7\cdot 10^6\ Pa\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Zadania z Termodynamiki
Wielkie dzięki za pomoc z tymi zadaniami, bo samemu to bym nie ogarnął tego.korki_fizyka pisze: ↑28 kwie 2022, 23:01 1)
\(Q = nc_V\Delta T \to \Delta T= \frac{Q}{nC_V}\)
\(\begin{cases}p_1V=nRT_1 \to T_1=..\\ p_2V=nRT_2 \to T_2=..\end{cases}\) \(\So \Delta T = T_2-T_1= \frac{V}{nR} \Delta p\)
teraz wystarczy porównać: \(\frac{Q}{nc_V} = \frac{V}{nR}(p_2 -p_1)\)
i wyznaczyć \(p_2 =p_1+\frac{QR}{VC_V}\approx \ 1,7\cdot 10^6\ Pa\)