Oblicz wartość przyspieszenia...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Oblicz wartość przyspieszenia...

Post autor: RazzoR »

Na każdej planecie ciężar ciała można wyrazić jako iloczyn masy tego ciała i przyspieszenia, z jakim spadają ciała na tej planecie.Na planecie X dokonano pomiaru w zależności Fc (m).Oblicz wartość przyspieszenia na tej planecie.


http://img56.imageshack.us/img56/8113/zad3.png
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Jeżeli dobrze odczytałam, to masie 1kg odpowiada ciężar 3N.
Stąd a- przyspieszenie
\(a=\frac{F}{m}\\a=\frac{3N}{1kg}=3\frac{kg\cdot\frac{m}{s^2}}{kg}=3\frac{m}{s^2}\)
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: RazzoR »

Bardzo dobrze odczytałaś:D
Wielkie dzięki za rozwiązanie:)
ODPOWIEDZ