Fizyka wyznacz amplitudę drgań.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ksjsjsraa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 24 paź 2021, 00:01
Płeć:

Fizyka wyznacz amplitudę drgań.

Post autor: ksjsjsraa »

Zadanie 3. II. Klocek o masie m, znajdujący się na poziomej płaszczyźnie, jest zamocowany na końcu sprężyny o sztywności k. Klocek z położenia równowagi znajdującego się w punkcie =0 przesunięto na odległość xnastępnie puszczono swobodnie w chwili t = 0 Wyznacz x(t=t amplitudę drgań, częstość kołową i częstotliwość drgań oraz wychylenie x klocka po czasie t = ! Tarcie kiędzy klockiem a podłożem pominąć.

Dane:
m=0.6 kg , k = 8N / m * m x = 2 cm
= 4 cm

korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Fizyka wyznacz amplitudę drgań.

Post autor: korki_fizyka »

\(x(t) = A\cos \omega t\)
podstaw t = 0
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ksjsjsraa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 24 paź 2021, 00:01
Płeć:

Re: Fizyka wyznacz amplitudę drgań.

Post autor: ksjsjsraa »

korki_fizyka pisze: 23 sty 2022, 09:30 \(x(t) = A\cos \omega t\)
podstaw t = 0

A mógłbyś mi to jakoś bardziej wytłumaczyć?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Fizyka wyznacz amplitudę drgań.

Post autor: korki_fizyka »

Najlepiej zrobi to podręcznik. Zapoznaj się z tematem, a jak czegoś nie zrozumiesz, to zadawaj konkretne pytania.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ