Grawitacja

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mjermo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 20 lut 2020, 21:26
Płeć:

Grawitacja

Post autor: mjermo »

Oblicz wartość przyspieszenia grawitacyjnego na wysokości \(h\) (czyli promień Ziemi), przyjmij, że promień Ziemi wynosi \(r=6,37 \cdot 10^6\) m, a przy powierzchni Ziemi przyspieszenie grawitacyjne wynosi \(9,81\) m/s². Prosze o pomoc
Ostatnio zmieniony 16 sty 2022, 18:50 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu i wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]; nie podpinaj się pod cudze wątki!
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Grawitacja

Post autor: kerajs »

\(G\frac{M}{r^2}=a\\
G\frac{M}{(r+h)^2}=a_h\\
a_h(r+h)^2=ar^2\\
a_h=a(\frac{r}{r+h})^2\)
ODPOWIEDZ