Ciało o masie m=2kg poruszające się z prędkością v1 = 35 m/s pod wpływem działania F zmniejsza swoją prędkość do v2 = 24 m/s.
a) Oblicz początkową energię kinetyczną ciała
b) Oblicz końcową energię kinetyczną ciała
c) Oblicz pracę wykonaną przez siłę F.
d) Oblicz siłę F, jeśli droga hamowania wynosiła = 10m
Witam, jakie wzory do tych zadań?
Energia kinetyczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 6
- Rejestracja: 29 mar 2021, 08:22
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Energia kinetyczna
a) Oblicz początkową energię kinetyczną ciała
\(E_1= \frac{m(v_1)^2}{2}\)
b) Oblicz końcową energię kinetyczną ciała
\(E_2= \frac{m(v_2)^2}{2}\)
c) Oblicz pracę wykonaną przez siłę F.
\(W=E_1-E_2\)
d) Oblicz siłę F, jeśli droga hamowania wynosiła s= 10m
\(F= \frac{W}{s} \)
\(E_1= \frac{m(v_1)^2}{2}\)
b) Oblicz końcową energię kinetyczną ciała
\(E_2= \frac{m(v_2)^2}{2}\)
c) Oblicz pracę wykonaną przez siłę F.
\(W=E_1-E_2\)
d) Oblicz siłę F, jeśli droga hamowania wynosiła s= 10m
\(F= \frac{W}{s} \)
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Energia kinetyczna
a) podstaw do wzoru
b) podstaw do wzoru
c) odejmij otrzymane wcześniej wartości energii kinetycznych \(W = \Delta E_k = E_2 - E_1\)
d) zastosuj wzór na pracę \(W = \vec{F}\cdot \vec{\Delta r} = F \Delta r \cos \angle ( \vec{F}, \vec{\Delta r})\)
b) podstaw do wzoru
c) odejmij otrzymane wcześniej wartości energii kinetycznych \(W = \Delta E_k = E_2 - E_1\)
d) zastosuj wzór na pracę \(W = \vec{F}\cdot \vec{\Delta r} = F \Delta r \cos \angle ( \vec{F}, \vec{\Delta r})\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl