Termodynamika

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Denar
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 14 sty 2022, 15:10
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Termodynamika

Post autor: Denar »

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w zadaniu:
Stalową figurkę o masie 92g wrzucono do termosu zawierającego 240 g wody o temperaturze 65⁰C. to spowodowało, że temperatura wody w naczyniu obniżyła się o 15⁰C. Ciepło właściwe wody jest równe 4200 J/kg*⁰C.
Oblicz zmianę energii wewnętrznej tej figurki.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Termodynamika

Post autor: korki_fizyka »

Ułóż bilans cieplny, z którego wyznacz temp. początkową figurki a następnie ilość ciepła jaką pobrała.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Denar
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 14 sty 2022, 15:10
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Termodynamika

Post autor: Denar »

Czy coś takiego:
Q1 - ciepło pobrane przez figurkę
Q2 - ciepło oddane przez wodę
Q1 = - Q2
mf*cst.(tk - tf) = - mw*cw(tk - tw)
tf = ?
Denar
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 14 sty 2022, 15:10
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Termodynamika

Post autor: Denar »

A może od razu obliczyć, że zmiana energii wewnętrznej figurki jest równa pobranemu przez nią ciepłu?
Delta Ew = Q pobrane
Q pobrane = Q oddane
Q oddane = mw*cw*Delta t
Q oddane = 0,24kg*4200J/kg C*15C
Q oddane = 15120J
Delta Ew = 15120 J

Czy tak można zrobić? I to będzie dobra odpowiedź do zadania, że zmiana energii wew. figurki wynosi 15120J?
Może ktoś mi pomóc?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Termodynamika

Post autor: korki_fizyka »

Sposób dobry, rachunków nie sprawdzałem.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ