Oblicz siłę ciągnącą ciało? Mógł by mi ktoś wytłumaczyć jak zrobic to zadanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
AguskaPlbnn
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 12 sty 2022, 20:49
Podziękowania: 1 raz

Oblicz siłę ciągnącą ciało? Mógł by mi ktoś wytłumaczyć jak zrobic to zadanie

Post autor: AguskaPlbnn »

Pod dziłaniem dwóch sił przeciwnie skierowanych ciało o masie 5kg uzyskało przyśpieszenie a=20m/s ^2. Siła hamujaca ciało wynosila 80N. Oblicz siłę ciągnącą ciało.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Oblicz siłę ciągnącą ciało? Mógł by mi ktoś wytłumaczyć jak zrobic to zadanie

Post autor: kerajs »

\(F-F_h=ma\\
F=ma+F_h\\
F=180 \ N\)
ODPOWIEDZ