1.Ciało masie m1 porusza się z prędkością v1i uderza w ciało o masie m2 które się nie porusza(v2=0).a)Jakie prędkości będą miały oba ciała po zderzeniu (zakładajac zderzenie idealnie sprężyste)?b)Co się stanie, gdy oba ciała będą miały takie same masy m1=m2?c)Czy wiesz jaka popularna zabawka przedstawia zderzenia sprężyste ciał o tej samej masie?
2.Pocisk o masie 0.1kg i prędkości 50 m/s uderza i wbija się w spoczywający klocek o masie 0.9kg. Oblicz prędkość pocisku wraz z klockiem.
zderzenia, moment pędu, moment siły
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 05 sty 2022, 00:31
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 5999
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 45 razy
- Otrzymane podziękowania: 1205 razy
- Płeć:
Re: zderzenia, moment pędu, moment siły
1) zderzenie sprężyste
wystarczy rozwiązać układ równań:
1a) \(\begin{cases}m_1v_1 = m_1u_1 +m_2u_2 \\ m_1v_1^2 = m_1u_1^2 + m_2u_2^2 \end{cases}\)
1b) \(u_1 = 0 , u_2 = v_1\)
1c) bilard
2) zderzenie niesprężyste
mv = (m+M)u
Gdybyś sam poszukał odpowiedzi na te proste pytania, to może wzrosło by ci IQ.
wystarczy rozwiązać układ równań:
1a) \(\begin{cases}m_1v_1 = m_1u_1 +m_2u_2 \\ m_1v_1^2 = m_1u_1^2 + m_2u_2^2 \end{cases}\)
1b) \(u_1 = 0 , u_2 = v_1\)
1c) bilard
2) zderzenie niesprężyste
mv = (m+M)u
Gdybyś sam poszukał odpowiedzi na te proste pytania, to może wzrosło by ci IQ.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl