pole magnetyczne i elektryczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mikaa
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 13 gru 2021, 20:09
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

pole magnetyczne i elektryczne

Post autor: mikaa »

Wiązka elektronów wbiega w obszar pola elektrycznego płaskiego kondensatora próżniowego równolegle do okładek oraz w obszar pola magnetycznego prostopadłego do pola elektrycznego. Jeżeli natężenie pola elektrycznego wynosi E=3000V/m oraz indukcja pola magnetycznego B=10^-4 T, to wypadkowa siła działająca na elektron wynosi zero. W jakiej odległości od pierwotnego kierunku wiązka elektronów opuści kondensator po wyłączeniu pola magnetycznego, jeżeli długość płytek kondensatora wynosi l=20cm?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: pole magnetyczne i elektryczne

Post autor: korki_fizyka »

\(F_w = 0 \rightarrow v = \frac{E}{B}\)

dalej już prosto to złożenie dwóch ruchów tak jak w rzucie poziomym
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ