- jpg.jpg (16.95 KiB) Przejrzano 1069 razy
Kwadratowa, miedziana ramka o boku a(cm) i rezystancji R=b
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kwadratowa, miedziana ramka o boku a(cm) i rezystancji R=b
Kwadratowa, miedziana ramka o boku a(cm) i rezystancji R=b
Ostatnio zmieniony 10 sty 2022, 21:45 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, przyciąłem skan do regulaminowej postaci
Powód: Poprawa wiadomości, przyciąłem skan do regulaminowej postaci
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Kwadratowa, miedziana ramka o boku a(cm) i rezystancji R=b
Dużo można wyczytać z rysunku
Podczas wsuwania ramki ze stałą szybkością w jednorodny obszar pola magnetycznego powstaje w niej SEM indukcji zgodnie z prawem Faradaya:
\(\epsilon_{ind}= -\frac{ \Delta \phi}{\Delta t} = -\frac{\Delta S B\cos 0^o}{\Delta t}=-\frac{Ba\Delta x}{\Delta t} = -Bav \)
"-" to reguła Lenza określająca kierunek prądu.
Natomiast natężenie prądu, jaki popłynie w tym czasie w ramce zgodnie z prawem Ohma wyniesie:
\(I= \frac{\epsilon}{R}= \frac{Bav}{R}\)
proste prawda
Podczas wsuwania ramki ze stałą szybkością w jednorodny obszar pola magnetycznego powstaje w niej SEM indukcji zgodnie z prawem Faradaya:
\(\epsilon_{ind}= -\frac{ \Delta \phi}{\Delta t} = -\frac{\Delta S B\cos 0^o}{\Delta t}=-\frac{Ba\Delta x}{\Delta t} = -Bav \)
"-" to reguła Lenza określająca kierunek prądu.
Natomiast natężenie prądu, jaki popłynie w tym czasie w ramce zgodnie z prawem Ohma wyniesie:
\(I= \frac{\epsilon}{R}= \frac{Bav}{R}\)
proste prawda
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl