Hej, mam problem z rozwiązaniem tych zadań.
1. Kulka o masie 0,5 kg zawieszona na sprężynie wykonuje drgania z okresem 1,50 s. O ile musimy zwiększyć masę drgającego ciała, aby uzyskać okres drgań równy 2 s?
2. Ile energii muszą rozproszyć amortyzatory w samochodzie o masie 1200 kg w celu wygaszenia drgania, którego początkowa prędkość przy przejściu przez położenie równowagi wynosi 0,800 m/s? Załóż, że samochód całkowicie wraca do pierwotnej pozycji.
3.Ile wynosi poziom natężenia dźwięku w dB generowany przez słuchawki, które wytwarzają natężenie równe 4,00 10−2 W/m2 ?
drgania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 5999
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 45 razy
- Otrzymane podziękowania: 1205 razy
- Płeć:
Re: drgania
A czy wzory już \(gosiam\) w podręczniku poszukała? bo te 3 "problemy" do tego się sprowadzają żeby znależć odpowiedni wzór i...podstawić.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Fachowiec
- Posty: 2679
- Rejestracja: 14 lis 2016, 15:38
- Podziękowania: 26 razy
- Otrzymane podziękowania: 1171 razy
- Płeć:
Re: drgania
1)
\(T_1=2 \pi \sqrt{ \frac{m_1}{k} } \ \ \So \ \ k=m_1( \frac{2 \pi }{T_1} )^2 \\
T_2=2 \pi \sqrt{ \frac{m_1+m}{k} } \ \ \So \ \ k=(m_1+m)( \frac{2 \pi }{T_2})^2 \\
m_1( \frac{2 \pi }{T_1})^2=(m_1+m)( \frac{2 \pi }{T_2})^2 \\
m= \frac{m_1(( \frac{2 \pi }{T_1})^2-( \frac{2 \pi }{T_2})^2}{( \frac{2 \pi }{T_2})^2} \)
PS
można prościej od razu wstawiając dane do dwóch pierwszych linijek.
PPS
korki coś dopisał więc nie rozwiązuję pozostałych.
\(T_1=2 \pi \sqrt{ \frac{m_1}{k} } \ \ \So \ \ k=m_1( \frac{2 \pi }{T_1} )^2 \\
T_2=2 \pi \sqrt{ \frac{m_1+m}{k} } \ \ \So \ \ k=(m_1+m)( \frac{2 \pi }{T_2})^2 \\
m_1( \frac{2 \pi }{T_1})^2=(m_1+m)( \frac{2 \pi }{T_2})^2 \\
m= \frac{m_1(( \frac{2 \pi }{T_1})^2-( \frac{2 \pi }{T_2})^2}{( \frac{2 \pi }{T_2})^2} \)
PS
można prościej od razu wstawiając dane do dwóch pierwszych linijek.
PPS
korki coś dopisał więc nie rozwiązuję pozostałych.