Sanki zsunęły się ze zbocza o nachyleniu 30 stopni i długości 20m, po czym do chwili zatrzymania przebyły odległość 200m po torze poziomym. Współczynnik tarcia na całej trasie jest jednakowy. Wyznacz jego wartość.
Potrzebuję pomocy przy tym zadaniu, wiem, że odpowiedź to przybliżona wartość = 0,05. Zależy mi na tym, aby ktoś pomógł mi to zrozumieć i rozwiązać za pomocą wzorów na poziomie szkoły średniej.
Zadanie ze współczynnikiem tarcia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 26 mar 2019, 19:22
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Zadanie ze współczynnikiem tarcia
Energia potencjalna na górce(w stosunku do poziomu otoczenia) zostaje zrównoważona przez pracę sił tarcia na zboczu i odcinku poziomym.
\(mgh=mgf\cos \alpha \cdot z + mg \cdot s\)
gdzie m to zjeżdżająca masa, z=20 m i s=200 m.
obustronnie dzielę przez mg
\(z \sin \alpha =f\cos \alpha \cdot z + f \cdot s \\
f= \frac{z \sin \alpha}{z \cos \alpha+s} \)
\(mgh=mgf\cos \alpha \cdot z + mg \cdot s\)
gdzie m to zjeżdżająca masa, z=20 m i s=200 m.
obustronnie dzielę przez mg
\(z \sin \alpha =f\cos \alpha \cdot z + f \cdot s \\
f= \frac{z \sin \alpha}{z \cos \alpha+s} \)
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadanie ze współczynnikiem tarcia
cóż to za dziwny niefizyczny język?
\(mgh=mgf\cos \alpha \cdot z + fmg \cdot s\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl