Pomiędzy dwiema sprężynami zawieszona jest masa m = 10 g. Każda sprężyna działa siłą F0 = 15 N. Masie nadano małe przesunięcie poziome x. Długość rozciągniętej sprężyny wynosi l = 10 cm.
a) Jaka będzie częstotliwość drgań?
b) Jaka będzie maksymalna prędkość zawieszonej masy, jeżeli ciężarek odsuniemy o 3 cm od położenia równowagi?
ciężarek zawieszony pomiędzy sprężynami
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: ciężarek zawieszony pomiędzy sprężynami
Zadanie nie da się rozwiązać bez zastosowania rachunku różniczkowego więc prośba żebyś na przyszłość umieszczał swoje zadania w odpowiednich działach
Zadanie jest zaczerpnięte z Jaya Orear - Fizyka, t.1 i tam znajdziesz szczegółową jego dyskusję.
Szkic rozwiązania:
\(T = 2 \pi \sqrt{\frac{m}{\frac{dF}{dx}}}\)
\(F = -kx\)
\(F = -\frac{2F_o}{l}x\)
\(\frac{dF}{dx}= -\frac{2F_o}{l}\)
po podstawieniu do pierwszego r-nia otrzymamy: \(T = 2 \pi \sqrt{\frac{ml}{2F_o}}\),
\(f =\frac{1}{T}\approx 28\ Hz\)
Zadanie jest zaczerpnięte z Jaya Orear - Fizyka, t.1 i tam znajdziesz szczegółową jego dyskusję.
Szkic rozwiązania:
\(T = 2 \pi \sqrt{\frac{m}{\frac{dF}{dx}}}\)
\(F = -kx\)
\(F = -\frac{2F_o}{l}x\)
\(\frac{dF}{dx}= -\frac{2F_o}{l}\)
po podstawieniu do pierwszego r-nia otrzymamy: \(T = 2 \pi \sqrt{\frac{ml}{2F_o}}\),
\(f =\frac{1}{T}\approx 28\ Hz\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl