Po gładkim stole porusza się klocek o masie m1=0,02 kg z prędkością V=2m/s w stronę klina o masie m2=0,08 kg. Jak wysoko wjedzie klocek na klin, gdy nie ma tarcia między klockiem i klinem oraz między klinem i stołem, a klocek płynnie, bez odbicia wsuwa się na klin?
Odpowiedź:16cm
Mam problem z napisaniem wzoru który uwzględnia masę klina. Próbuję rozwiązać te zadania za pomocą zasady zachowania energii tzn. Ek=Ep.
Klocek Równia pochyła
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Klocek Równia pochyła
Tutaj masz przedyskutowane rozwiązanie podobnego zadaniae tylko ze zsuwaniem się z równi bez tarcia.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Klocek Równia pochyła
Link?korki_fizyka pisze: ↑04 sty 2022, 19:14 Tutaj masz przedyskutowane rozwiązanie podobnego zadaniae tylko ze zsuwaniem się z równi bez tarcia.
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Klocek Równia pochyła
Kliknij na ostatni wyraz, ten innego koloru.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Klocek Równia pochyła
korki_fizyka pisze: ↑04 sty 2022, 19:14 Tutaj masz przedyskutowane rozwiązanie podobnego zadaniae tylko ze zsuwaniem się z równi bez tarcia.
Jedyny pomysł na to zadanie który mam to tak jak wspominałem rozpisać to z zasady zachowania energii Ep=Ek
Energie potencjalna = m_c*h*g
Energia kintetyczna = m_klina*V^2
Jest to poprawnie?
m_c = masa klina i klocka
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Klocek Równia pochyła
1) do zapisywania wzorów na forum stosujemy LaTeX
2) oprócz ZZEnergii: \(\frac{m_1v^2}{2} = \frac{(m_1+m_2)v_w^2}{2} + m_1gh\)
3) musisz dołożyć ZZPędu aby wyznaczyć wspólną prędkość klocka i klina po zderzeniu:
\(m_1v = (m_1+m_2)v_w\)
2) oprócz ZZEnergii: \(\frac{m_1v^2}{2} = \frac{(m_1+m_2)v_w^2}{2} + m_1gh\)
3) musisz dołożyć ZZPędu aby wyznaczyć wspólną prędkość klocka i klina po zderzeniu:
\(m_1v = (m_1+m_2)v_w\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Klocek Równia pochyła
Bardzo dziękuję, właśnie takie naprowadzanie było mi potrzebne i znacznie ułatwiło mi zrozumienie tego typu zadań.
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Klocek Równia pochyła
Naprowadzenie było w moim pierwszym poście, a ten ostatni, to już prawie gotowiec
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl