Na równi pochyłej o kącie nachylenia \( \alpha = 30 \) znajduje się klocek o masie \( m_{1} = 0,1kg \) połączony nicią przerzuconą przez nieważki klocek o masie \( m_{2} \).
a) Oblicz masę klocka \( m_{2} \) jeśli układ jest w równowadze, pomiń tarcie.
b) Oblicz minimalną masę klocka, jaką należy przyłączyć do klocka o masie \( m_{2} \), aby układ wyprowadzić ze stanu równowagi, współczynnik tarcia statycznego klocka o równię pochyłą wynosi \( f=0,2 \).
c) Oblicz jakie będzie przyspieszenie układu klocków z punktu b), jeśli współczynnik tarcia kinetycznego wynosi \( f=0,15 \).
Klocki na równi pochyłej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 02 sty 2022, 23:34
- Podziękowania: 3 razy
-
- Expert
- Posty: 5999
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 45 razy
- Otrzymane podziękowania: 1205 razy
- Płeć:
Re: Klocki na równi pochyłej
a) spoczynek: \(m_2 = m_1\sin\alpha\)
b) ruch: \(m_2 +m \ge m_1(\sin\alpha + f\cos\alpha)\)
c) \(a = \frac{F_w}{m+m_1+m_2}\)
b) ruch: \(m_2 +m \ge m_1(\sin\alpha + f\cos\alpha)\)
c) \(a = \frac{F_w}{m+m_1+m_2}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 02 sty 2022, 23:34
- Podziękowania: 3 razy
Re: Klocki na równi pochyłej
Czy w c) taki wzór na \(Fw = (m+ m_{1} + m_{2}) \cdot g \cdot sin \alpha - f \cdot (m+ m_{1} + m_{2}) \cdot g \cdot cos \alpha \) jest poprawny ?
-
- Expert
- Posty: 5999
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 45 razy
- Otrzymane podziękowania: 1205 razy
- Płeć:
Re: Klocki na równi pochyłej
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl