Klocek o masie 2kg zsuwa się po równi pochyłej, o wysokości 20cm i kącie nachylenia 30 stopni, zaczynając z prędkości 0 na szczycie równi. Prędkość klocka na końcu równi wynosi 75 cm/s.
a) Jaką pracę wykona siła tarcia?
b)Jaka jest wartość siły tarcia?
c) Posmarowano równię pochyłą olejem, w efekcie czego współczynnik tarcia zmalał dziesięciokrotnie. Jaka będzie prędkość klocka na końcu równi pochyłej?
Tarcie klocka na równi pochyłej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Tarcie klocka na równi pochyłej
a) \(W_T = \Delta E = E_p - E_k\)
b) \(T = \frac{|W_T|}{s}\)
b) \(T = \frac{|W_T|}{s}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl