Obserwator stoi na brzegu basenu wodnego o głębokości h = 2,81 m. Na dnie baseny leży przedmiot. Na jakiej głębokości h’ znajduje się obraz przedmiotu widziany przez obserwatora, jeżeli kierunek, w którym obserwator patrzy, tworzy z normalną do powierzchni wody kąt α = 60°? Wynik podaj w metrach z dokładnością do jednego miejsca po przecinku.
Zadanie już było, ale bez konkretnej odpowiedzi. Wynik to niby 0,6 m i tak wychodzi po zastosowaniu kilku przybliżeń, szukam poprawnej metody bez uproszczeń.
Przedmiot w basenie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Przedmiot w basenie
Prawidłowy wynik jest inny,
przybliżony stosowany tylko dla małych kątów, gdy patrzymy z góry niemal pionowo: \(h' = \frac{h}{n}\) , a dokładny \(h' = \frac{h\cos\alpha}{\sqrt{n^2 -\sin\alpha}}\approx 1,4\ m\).
przybliżony stosowany tylko dla małych kątów, gdy patrzymy z góry niemal pionowo: \(h' = \frac{h}{n}\) , a dokładny \(h' = \frac{h\cos\alpha}{\sqrt{n^2 -\sin\alpha}}\approx 1,4\ m\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Przedmiot w basenie
Dzięki, na początku też mi tak wyszło. Niestety prowadzący nalega na skorzystanie z innego mechanizmu powstawania obrazu, który zakłada przesunięcie obrazu względem przedmiotu w pionie i w poziomie.
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Przedmiot w basenie
Czyli to nie jest szkoła średnia?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl