Na trzech niciach jedwabnych o jednakowej długości l = 30 cm wiszą trzy jednakowe kuleczki o znikomo małych promieniach i masie m = 0,5 g każda, stykając się wzajemnie. Po naelektryzowaniu kuleczki odskoczyły od siebie w różnych kierunkach i znalazły się w odległości d = 5 cm jedna od drugiej. Obliczyć ładunek każdej z kulek.
Rozumowałem w ten sposób, że na każdą kulkę działa siła ciężkości (pionowo) i siła elektrostatyczna z prawa Coulomba (poziomo), a sinus kąta na jaki odchylila się od pionu każda kulka to stosunek d/l. Wtedy sinus kąta między wektorami siły elektrostatycznej i ciężkości też wynosiłby tyle samo. Niestety mój wynik jest niepoprawny. Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić gdzie robię błąd?
Poprawny wynik to q = 87 • 10^10 C
Z góry dziękuję!
Elektrostatyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 17 lut 2021, 12:24
- Podziękowania: 8 razy
-
- Expert
- Posty: 5994
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 45 razy
- Otrzymane podziękowania: 1163 razy
- Płeć:
Re: Elektrostatyka
Nie uwzględniasz oddziaływania trzeciej kulki. Należy wyznaczyć wypadkową z dwu sił elektrostatycznych.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl