przyspieszenie grawitacyjne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kasia90010
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 156
Rejestracja: 26 mar 2010, 09:49
Podziękowania: 108 razy

przyspieszenie grawitacyjne

Post autor: kasia90010 »

Czy mógłby mi ktoś pomóc w zadaniu? Z góry bardzo dziękuję.

Wartość przyspieszenia grawitacyjnego na Księżycu jest około 6 razy mniejsza niż na Ziemi.
Oblicz, ile razy będzie różnić się maksymalna wysokość, na jaką wzniesie się przedmiot rzucony pionowo w górę na Księżycu od maksymalnej wysokości osiągniętej na Ziemi przy tej samej wartości prędkości rzuconego przedmiotu. Pomiń wpływ oporu powietrza na Ziemi.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(mg_zh_z=mg_kh_k
6g_kh_z=g_kh_k
6h_z=h_k\)


maksymalna wysokość osiągnięta na Księżycu będzie 6-ciokrotnie większa niż wysokość na Ziemi.
kasia90010
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 156
Rejestracja: 26 mar 2010, 09:49
Podziękowania: 108 razy

Post autor: kasia90010 »

bardzo dziękuję za pomoc :D
ODPOWIEDZ