Witam, czy dobrze zrobiłam to zadanie?
Wyobraź sobie skrzynię drewnianą o masie 120 kg leżącą na drewnianej podłodze, gdzie współczynnik tarcia statycznego pomiędzy tymi drewnianymi powierzchniami wynosi 0,500.
a) Jaką maksymalną siłę jesteś w stanie wywrzeć poziomo na skrzynię bez przesuwania jej?
b) Jeśli nadal będziesz wywierać tę siłę na skrzynię nawet wówczas, gdy już zacznie się poruszać, to jakie będzie wówczas przyspieszenie skrzyni? Współczynnik tarcia kinetycznego wynosi 0,300.
a)
\(m=120 kg\)
\(T=0,5 N\)
\(P=?\)
\(P-T=0\)
\(P=T\)
\(P=0,5 N\)
b)
\(T=0,3 N\)
\(P=0,5 N\)
\(a_x=\frac{P-T}{m}\)
\(a_x=\frac{0,5-0,3}{120}=1,67\cdot 10^{-3} \frac{m}{s^2}\)
Przesuwanie skrzyni
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 5999
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 45 razy
- Otrzymane podziękowania: 1205 razy
- Płeć:
Re: Przesuwanie skrzyni
źle
popatrz w czym ci to wyszło: przyspieszenie w \(kg^{-1}\)
Jaki jest wzór na siłę tarcia 



Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 14 lis 2021, 00:08
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
Re: Przesuwanie skrzyni
a) A teraz?
\(R=Q=mg\)
\(R=120\cdot 9,81=1177,2 N\)
\(T=u\cdot R=0,5\cdot 1177,2=588,6 N\)
\(F-T=0\)
\(F=588,6 N\)
b)
\(
\(
\(
\(\)\)\)\)
\(R=Q=mg\)
\(R=120\cdot 9,81=1177,2 N\)
\(T=u\cdot R=0,5\cdot 1177,2=588,6 N\)
\(F-T=0\)
\(F=588,6 N\)
b)
\(
\(
\(
\(\)\)\)\)
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 14 lis 2021, 00:08
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
Re: Przesuwanie skrzyni
b)
\(u=0,3\)
\(T=0,3\cdot 1177,2=353,16 N\)
\(F=588,6 N\)
\(a=\frac{588,6-353,16}{120}=1,962\)
\(u=0,3\)
\(T=0,3\cdot 1177,2=353,16 N\)
\(F=588,6 N\)
\(a=\frac{588,6-353,16}{120}=1,962\)
-
- Expert
- Posty: 5999
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 45 razy
- Otrzymane podziękowania: 1205 razy
- Płeć:
Re: Przesuwanie skrzyni
Teraz już lepiej tylko brakuje tego, co w zadaniu fizycznym jest najważniejsze, jednostek
prościej: \(T_{max} = \mu_{st} Q \approx 588\ N\)
\(a=g (\mu_{st}-\mu_k)\approx 1,96\ \frac{m}{s^2}\)

prościej: \(T_{max} = \mu_{st} Q \approx 588\ N\)
\(a=g (\mu_{st}-\mu_k)\approx 1,96\ \frac{m}{s^2}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl