Witam. Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu.
Sanie o całkowitej masie 50 kg ciągnięte są na odcinku 20 metrów (μK = 0,20) ze stałą prędkością skierowaną pod kątem 25∘ względem poziomu. Oblicz:
a. pracę przyłożonej siły,
b. pracę siły tarcia,
c. pracę całkowitą.
Powinno wyjść w: a) 2,22 kJ b) -2,22 kJ c) 0 kJ
Zadanie pochodzi z książki Openstax tom 1.
Moje obliczenia (kompletnie inne wyniki mi powychodziły):
m=50kg
s=20m
μK = 0,20----> Tk=μK*mg---->Tk=98,1N
a) W=m*g*s*cosα
W=50*9,81*20*cos25=8890,88J=8,9kJ
b) W=Tk*s=98,1*20=1962J=1,96kJ
Praca sań
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 5999
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 45 razy
- Otrzymane podziękowania: 1205 razy
- Płeć:
Re: Praca sań
Wektor prędkości jest poziomy!
Siła F ciągnie pod kątem więc jej składowa równoległa do kierunku ruchu równoważy siłę tarcia:
\(F\cos\alpha = \mu_k mg \)
Pracę liczysz z definicji: \(W = \vec{F} \circ \vec{\Delta r} = F\cdot\Delta r\cdot \cos\angle( \vec{F}; \vec{\Delta r})\)
a) \(W_F = Fs\cos25^o\approx 2\ kJ\)
b)\(W_T = \mu_kmgs\cos180^o\approx -2\ kJ\)
c) \(W=W_F + W_T = 0\)
Siła F ciągnie pod kątem więc jej składowa równoległa do kierunku ruchu równoważy siłę tarcia:
\(F\cos\alpha = \mu_k mg \)
Pracę liczysz z definicji: \(W = \vec{F} \circ \vec{\Delta r} = F\cdot\Delta r\cdot \cos\angle( \vec{F}; \vec{\Delta r})\)
a) \(W_F = Fs\cos25^o\approx 2\ kJ\)
b)\(W_T = \mu_kmgs\cos180^o\approx -2\ kJ\)
c) \(W=W_F + W_T = 0\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl