Pocisk o masie 15kg został wystrzelony z punktu A pod kątem 30 stopni od pionu. Po 30 sekundach pocisk wylądował w punkcie B na tej samej wysokości co punkt A. (Pomiń opory powietrza).
a) Jaką prędkość początkową miał pocisk?
b) Na jaką wysokość wzniósł się pocisk?
c) Z jaką prędkością początkową V0 należy wystrzelić pocisk aby wylądował w punkcie C oddalonym o 100m ?
d) Z jaką prędkością początkową V0 należy wystrzelić pocisk aby wylądował w punkcie D oddalonym o 150m i znajdującym się poniżej punktu A o 50m ?
Prędkość pocisku wystrzelonego pod kątem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Prędkość pocisku wystrzelonego pod kątem
a,b)
Ruch w górę (jak i w dół) trwał 15 sekund.
Ciało spada 15 sekund z wysokości \(h=\frac{gt^2}{2}\) osiągając prędkość \(v=gt\). To jest składowa pionowa szukanej prędkości początkowej.
c) w zeszycie masz gotowy wzorek
d) rozwiąż układ równań:
\(\begin{cases} 150 =v_0\cos \alpha \cdot t \\
-50=v_0\sin \alpha \cdot t - \frac{gt^2}{2} \end{cases} \)
Ruch w górę (jak i w dół) trwał 15 sekund.
Ciało spada 15 sekund z wysokości \(h=\frac{gt^2}{2}\) osiągając prędkość \(v=gt\). To jest składowa pionowa szukanej prędkości początkowej.
c) w zeszycie masz gotowy wzorek
d) rozwiąż układ równań:
\(\begin{cases} 150 =v_0\cos \alpha \cdot t \\
-50=v_0\sin \alpha \cdot t - \frac{gt^2}{2} \end{cases} \)