Fizyka 1

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Fizyka 1

Post autor: Pawm32 »

Wyznaczyć siły, jakie wywiera walec o masie m=200kg na pionową ścianę oraz na deskę nachyloną pod kątem \( \alpha \) do poziomu
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Fizyka 1

Post autor: panb »

Pawm32 pisze: 31 sie 2021, 14:49 Wyznaczyć siły, jakie wywiera walec o masie m=200kg na pionową ścianę oraz na deskę nachyloną pod kątem \( \alpha \) do poziomu
rys.png
\(F_1=mg\cos\alpha\\
F_2=mg\sin\alpha\cos\alpha\)
ODPOWIEDZ