Na rysunku pokazano zależność siły oporu lepkiego, jakiego doznaje jon wodorowy (q = +e) poruszający się w elektrolicie, od prędkości. Oblicz prędkość jonu wodorowego w tym elektrolicie, jeżeli wartość wektora indukcji elektrostatycznej w nim wynosi\(D = 1,32 * 10^{-8} \frac{C}{m^2}\), a stała dielektryczna elektrolitu \(\epsilon_r = 2,4\)
Przesyłam link do wykresu:
https://drive.google.com/file/d/1S4Td76 ... sp=sharing
Zadanie - elektrostatyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 35
- Rejestracja: 07 lut 2020, 13:17
- Podziękowania: 7 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadanie - elektrostatyka
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=49&t=12617
zły dział, brak wykresu itd. siedzisz tu już 2 lata więc czegoś można wymagać, prawda?
zły dział, brak wykresu itd. siedzisz tu już 2 lata więc czegoś można wymagać, prawda?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Rozkręcam się
- Posty: 35
- Rejestracja: 07 lut 2020, 13:17
- Podziękowania: 7 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
Re: Zadanie - elektrostatyka
Zadanie pochodzi z działu dotyczącego ruchu ładunków w polu elektrycznym. Ewentualnie zadanie mógłbym zakwalifikować pod kinematykę. Jeżeli chodzi o wykres, zdjęcie zbyt dużo ważyło, dlatego umieściłem do niego link. Innego zdjęcia niestety nie posiadam.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 35
- Rejestracja: 07 lut 2020, 13:17
- Podziękowania: 7 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
Re: Zadanie - elektrostatyka
Udało mi się skompresować zdjęcie wykresu. Mam nadzieję, iż teraz nie będzie już żadnego problemu .
- Załączniki
-
- Zrzut ekranu 2021-08-09 165002.jpg (8.26 KiB) Przejrzano 1178 razy
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadanie - elektrostatyka
Wiem, że zdanie pochodzi ze zbioru zadań Mendlów dla 2 klasy 4-letniego LO, chodzi o to żeby inni wchodzący tu po iluś tygodniach/miesiącach/latach też mogli się zorientować o co chodziło.
Można wyliczyć siłę wypadkową z II zasady dynamiki i rozwiązać r-nie różniczkowe ale jeśli jest to problem na poziomie szkoły średniej, to wystarczy z tangensa kąta nachylenia wyznaczyć prędkość. Siła lepkości jest proporcjonalna do prędkości więc \( F_{op} = -bv\).
Można wyliczyć siłę wypadkową z II zasady dynamiki i rozwiązać r-nie różniczkowe ale jeśli jest to problem na poziomie szkoły średniej, to wystarczy z tangensa kąta nachylenia wyznaczyć prędkość. Siła lepkości jest proporcjonalna do prędkości więc \( F_{op} = -bv\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl