Spadek swobodny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
StefanFizyka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 30 cze 2021, 10:58
Płeć:

Spadek swobodny

Post autor: StefanFizyka »

Do studni o głębokości h = 10 m wrzucono pionowo monetę z prędkością v0 = 15 m/s. Ile czasu upływa od chwili wrzucenia monety do chwili usłyszenia plusku, jeżeli prędkość dźwięku w powietrzu równa się vdz = 340 m/s?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Spadek swobodny

Post autor: panb »

StefanFizyka pisze: 30 cze 2021, 11:01 Do studni o głębokości h = 10 m wrzucono pionowo monetę z prędkością v0 = 15 m/s. Ile czasu upływa od chwili wrzucenia monety do chwili usłyszenia plusku, jeżeli prędkość dźwięku w powietrzu równa się vdz = 340 m/s?
\(t=t_1+t_2\), gdzie
  • \(t_1\) - czas do pluśnięcia
  • \(t_2\) -czas, gdy plusk dotrze do ucha
\(\displaystyle{ v_0t_1+ \frac{gt^2_1}{2}=h \stackrel {g=10m/s^2}{\iff} 15t_1+5t_1^2=10 |:5 \iff t^2_1+3t_1-2=0 \So t_1= \frac{\sqrt{17}-3}{2}\approx 0,56 s \\ t_2= \frac{h}{v_{dz}} = \frac{10}{340} \approx 0,03s
}\)


Resztę sobie dolicz...
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Spadek swobodny

Post autor: korki_fizyka »

czas spadania z r-nia \(h = v_ot_1 +\frac{gt_1^2}{2}\), rozwiązać r-nie kwadratowe \(\rightarrow \Delta\)..., tylko dodatni pierwiastek
czas pokonania tej samej drogi z powrotem przez falę dźwiękową: \(t_2 =\frac{h}{v_d} \)
podstawić dodać i będzie odpowiedź \(t = t_1 +t_2 \approx \ 0,59\ s\)
Ostatnio zmieniony 30 cze 2021, 15:19 przez korki_fizyka, łącznie zmieniany 2 razy.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Spadek swobodny

Post autor: korki_fizyka »

Widzę, że nie wszyscy wyjechali na wakacje i chętnych do pomocy nie brakuje ;)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ