Fizyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Venus1234
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 18 cze 2021, 09:26
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Fizyka

Post autor: Venus1234 »

1. Ciało porusza się po okręgu o promieniu 2 m i w czasie 3 minut wykonuje 90 okrążeń. Oblicz:
a) okres ruchu
b) częstotliwość
c) prędkość

2. Ciało o masie 4 kg zostało wyrzucone na wysokość 2m. Oblicz energię potencjalną tego ciała.

3. Ciało porusza się z prędkością 2m/s. Oblicz energię kinetyczną tego ciała, jeśli jego masa wynosi 5 kg.

4. Oblicz pracę wykonaną przez ciało w czasie jego przesuwania o 4 m pod wpływem siły o wartości 5 N.

Dziękuję
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3610
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 52 razy
Otrzymane podziękowania: 1975 razy

Re: Fizyka

Post autor: Jerry »

Venus1234 pisze: 18 cze 2021, 09:34 2. Ciało o masie 4 kg zostało wyrzucone na wysokość 2m. Oblicz energię potencjalną tego ciała.

3. Ciało porusza się z prędkością 2m/s. Oblicz energię kinetyczną tego ciała, jeśli jego masa wynosi 5 kg.
To chyba nawet ja pamiętam...
2. \(E_P=mgh=\ldots\)
3. \(E_K={mv^2\over2}=\ldots\)
To ze szkoły średniej teraz?

Pozdrawiam
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6277
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1524 razy
Płeć:

Re: Fizyka

Post autor: korki_fizyka »

zad.1
zad. 4 potrzebna jest informacja o kierunku działania siły, licząc to na poziomie 5klasy SP to W = 20 J
podręcznik zaginał w akcji :?:
Ostatnio zmieniony 18 cze 2021, 09:56 przez korki_fizyka, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Venus1234
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 18 cze 2021, 09:26
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Fizyka

Post autor: Venus1234 »

korki_fizyka pisze: 18 cze 2021, 09:49 zad.1
zad. 4 potrzebna jest informacja o kierunku działania siły
podręcznik zaginał w akcji :?:
To zadanie zadane przez nauczyciela😑
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6277
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1524 razy
Płeć:

Re: Fizyka

Post autor: korki_fizyka »

Venus1234 pisze: 18 cze 2021, 09:55
korki_fizyka pisze: 18 cze 2021, 09:49 zad.1
zad. 4 potrzebna jest informacja o kierunku działania siły
podręcznik zaginał w akcji :?:
To zadanie zadane przez nauczyciela😑
TO otwórz podręcznik i doczytaj :)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Venus1234
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 18 cze 2021, 09:26
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Fizyka

Post autor: Venus1234 »

Jerry pisze: 18 cze 2021, 09:42
Venus1234 pisze: 18 cze 2021, 09:34 2. Ciało o masie 4 kg zostało wyrzucone na wysokość 2m. Oblicz energię potencjalną tego ciała.

3. Ciało porusza się z prędkością 2m/s. Oblicz energię kinetyczną tego ciała, jeśli jego masa wynosi 5 kg.
To chyba nawet ja pamiętam...
2. \(E_P=mgh=\ldots\)
3. \(E_K={mv^2\over2}=\ldots\)
To ze szkoły średniej teraz?

Pozdrawiam
Tak🙂 Ślęczę nad 1 i 4, pozdrawiam
ODPOWIEDZ