Zad 1
Na osi Oz, na odcinku od z=0 m do z=3 m znajduje się cienkie włókno, na którym rozłożony jest równomiernie ładunek Q=2 nC. Wyznacz wartość składowej natężenia pola elektrycznego w kierunku osi Oy w punkcie (0,8,0) wytwarzanego przez to włókno (zakładamy, że układ znajduje się w próżni).
odp:0,26 V/m
Zad 2
Wartość natężenia pola elektrycznego w odległości s=2 m od bardzo cienkiego dysku (w okolicy jego środka) o promieniu R=196 m wynosi E=2 V/m. Oszacuj gęstość powierzchniową ładunku zgromadzonego na dysku, zakładając, że jest ona w przybliżeniu stała na całej powierzchni, a układ znajduje się w próżni.
odp: 35,37 pC/m
Zad 3
Oszacuj wartość siły elektrycznej, działającej na ładunek punktowy q=2 μC umieszczony w punkcie (2000,0,0) m, wytwarzanej przez fragment cylindra V:{0 m<ρ<5 m; 0 <φ<π ; 0 m<z<2 m}, na którym zgromadzony jest ładunek o gęstości objętościowej ρV(ρ,φ,z)=ρ3sin(φ)+3z2 C/m3 (zakładamy, że układ znajduje się w próżni).
odp: 12,66 N
3 zadania: Natężenie pola, Siła elektryczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 11 cze 2021, 16:40
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6151
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 48 razy
- Otrzymane podziękowania: 1413 razy
- Płeć:
Re: 3 zadania: Natężenie pola, Siła elektryczna
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl