Znaleźć po dwóch sekundach przyspieszenie punktu odległego o 100m od źródła drgającego zgodnie z równaniem: y=0,01sin 2,5 π t, a prędkość rozchodzenia się zaburzenia wynosi 250m/s.
Wyznaczyć odległość między węzłami I strzałkami fali stojącej.
Fale
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Fale
\(y_{\rightarrow}(x,t) =A\sin2\pi(\frac{t}{T}-\frac{x}{\lambda}) \)
\(a =\frac{d^2y}{dt^2}=..\)
i podstawiasz \(t =2\ s\), \( x = 100\ m\).
Odległości pomiędzy sąsiednimi węzłami i strzałkami fali stojącej chyba wiesz jakie są?
\(a =\frac{d^2y}{dt^2}=..\)
i podstawiasz \(t =2\ s\), \( x = 100\ m\).
Odległości pomiędzy sąsiednimi węzłami i strzałkami fali stojącej chyba wiesz jakie są?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl