Precesja żyroskopu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kamwal34
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 29 maja 2021, 09:16
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Precesja żyroskopu

Post autor: kamwal34 »

Pewien żyroskop składa się z jednorodnego krążka o promieniu 50 cm umocowanego na
ośce o długości 11 cm i znikomo małej masie. Ośka jest pozioma i podparta na końcu. Wyznaczyć prędkość kątową precesji żyroskopu, gdy krążek wiruje z prędkością kątową 1000
obrotów / s.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6269
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Precesja żyroskopu

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
kamwal34
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 29 maja 2021, 09:16
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Re: Precesja żyroskopu

Post autor: kamwal34 »

korki_fizyka pisze: 29 maja 2021, 11:46 precesja żyroskopu.
Czy wynik to około 2,08?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6269
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Precesja żyroskopu

Post autor: korki_fizyka »

kamwal34 pisze: 29 maja 2021, 11:56
korki_fizyka pisze: 29 maja 2021, 11:46 precesja żyroskopu.
Czy wynik to około 2,08?
Chyba zapomniałeś o potęgach \(\Omega \approx 0,0014\ \frac{rad}{s}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
kamwal34
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 29 maja 2021, 09:16
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Re: Precesja żyroskopu

Post autor: kamwal34 »

korki_fizyka pisze: 29 maja 2021, 12:45
kamwal34 pisze: 29 maja 2021, 11:56
korki_fizyka pisze: 29 maja 2021, 11:46 precesja żyroskopu.
Czy wynik to około 2,08?
Chyba zapomniałeś o potęgach \(\Omega \approx 0,0014\ \frac{rad}{s}\)
Nie wiem do końca, którego wzoru użyć :/
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6269
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Precesja żyroskopu

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
kamwal34
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 29 maja 2021, 09:16
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Re: Precesja żyroskopu

Post autor: kamwal34 »

korki_fizyka pisze: 29 maja 2021, 13:53 10.5
I tak nie jestem w stanie tego ogarnąć i policzyć, ale dzięki za pomoc.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6269
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Precesja żyroskopu

Post autor: korki_fizyka »

kąty należy wyrazić w radianach czyli \(180^o = \pi\ rad\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ