Prostopadłościenna bryła lodu ześlizguje się bez tarcia po równi nachylonej do poziomu pod
kątem 2 = 50°, a pracownik chłodni działa na nią za pomocą liny skierowanej w górę
wzdłuż równi siłą o wartości 50 N. Gdy bryła ześlizguje się o d = 0,5 m, jej energia kinetyczna wzrasta o 90 J. Jaki byłby przyrost energii kinetycznej bryły na tej samej drodze,
gdyby lina nie była przymocowana do bryły?
Energia kinetyczna i praca
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 19
- Rejestracja: 29 maja 2021, 09:16
- Podziękowania: 6 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6151
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 48 razy
- Otrzymane podziękowania: 1413 razy
- Płeć:
Re: Energia kinetyczna i praca
Ruch w dół po równi pochyłej tylko zamiast siły tarcia jest siła, którą człowiek poprzez linę działa na bryłę lodu. Czyli przyspieszenie \(a = \frac{mg\sin\alpha - F}{m}\).
Z przyrostu \(\Delta E_k = \frac{m(\Delta v)^2}{2}\) policz zmianę prędkości, a z drogi czas zsuwania.
Potem usuń siłę "F" i zobacz jak się zmieni \(E_k\).
Z przyrostu \(\Delta E_k = \frac{m(\Delta v)^2}{2}\) policz zmianę prędkości, a z drogi czas zsuwania.
Potem usuń siłę "F" i zobacz jak się zmieni \(E_k\).
Spoiler
Pokaż
Bez siły F i siły tarcia z ZZE: \( \Delta E_k = \Delta E_p = mgh = mgd\sin\alpha\)
Ostatnio zmieniony 29 maja 2021, 12:20 przez korki_fizyka, łącznie zmieniany 2 razy.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 19
- Rejestracja: 29 maja 2021, 09:16
- Podziękowania: 6 razy
- Płeć:
Re: Energia kinetyczna i praca
Jesteś w stanie mi to policzyć?korki_fizyka pisze: ↑29 maja 2021, 11:17Ruch w dół po równi pochyłej tylko zamiast siły tarcia jest siła, którą człowiek poprzez linę działa na bryłę lodu. Czyli przyspieszenie \(a = \frac{mg\sin\alpha - F}{m}\).
Z przyrostu \(\Delta E_k = \frac{m(\Delta v)^2}{2}\) policz zmianę prędkości, a z drogi czas zsuwania.
Potem usuń siłę "F" i zobacz jak się zmieni \(E_k\).
-
- Expert
- Posty: 6151
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 48 razy
- Otrzymane podziękowania: 1413 razy
- Płeć:
Re: Energia kinetyczna i praca
III sposób (najprostszy): \(\Delta E'_k = \Delta E_k + Fd = 90\ J + 50\ N \cdot 0,5\ m = 115\ J\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl