Narysuj dla tej wartości kąta wektory r,v,a.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
hernyt
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 21 maja 2021, 10:40
Podziękowania: 3 razy

Narysuj dla tej wartości kąta wektory r,v,a.

Post autor: hernyt »

Cząstka materialna porusza się po okręgu o promieniu 𝜌 = 1 m ze stałą prędkością
kątową 𝜔 = 2𝜋 rad/s. Znaleźć czas 𝑡̂ po którym położenie kątowe cząstki 𝜗̂ = 𝜔𝑡̂ będzie
równe 2𝜋/8 rad. Narysować dla tej wartości kąta wektory 𝒓, 𝒗, a.

Obliczyłem 𝑡̂ = 1/8, jak narysować dla tej wartości kąta wektory r,v,a??
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Narysuj dla tej wartości kąta wektory r,v,a.

Post autor: panb »

hernyt pisze: 21 maja 2021, 13:02 Cząstka materialna porusza się po okręgu o promieniu 𝜌 = 1 m ze stałą prędkością
kątową 𝜔 = 2𝜋 rad/s. Znaleźć czas 𝑡̂ po którym położenie kątowe cząstki 𝜗̂ = 𝜔𝑡̂ będzie
równe 2𝜋/8 rad. Narysować dla tej wartości kąta wektory 𝒓, 𝒗, a.

Obliczyłem 𝑡̂ = 1/8, jak narysować dla tej wartości kąta wektory r,v,a??
Kąt \( \frac{2}{8}\pi= \frac{\pi}{4} =45^\circ \). Chyba potrafisz
Czy to, że kąt jest dodatni oznacza, że cząstka porusza się przeciwnie do ruchu wskazówek zegara (różnie różni przyjmują)?
ilustracja.png
ilustracja.png (16.97 KiB) Przejrzano 1012 razy
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Narysuj dla tej wartości kąta wektory r,v,a.

Post autor: korki_fizyka »

Nie wiadomo jakie jest jej położenie początkowe ale dalej przyjmuje się ze obraca się przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ