Zad. Dwa ładunki punktowe znajdują się na osi Ox...
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 21 maja 2021, 10:40
- Podziękowania: 3 razy
Zad. Dwa ładunki punktowe znajdują się na osi Ox...
Dwa ładunki punktowe 𝑞1 = 0.15 μC i 𝑞2 = 0.35 μC znajdują się na osi 𝑂𝑥 odpowiednio w położeniach 𝒙1 = 0 ∙ 𝟏𝑥 m i 𝒙2 = 0.4 ∙ 𝟏𝑥 m. Jakie położenie powinien mieć ładunek punktowy 𝑞3, aby suma sił działających na ten ładunek była zerowa?
-
- Expert
- Posty: 6151
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 48 razy
- Otrzymane podziękowania: 1413 razy
- Płeć:
Re: Zad. Dwa ładunki punktowe znajdują się na osi Ox...
Takie żeby wypadkowa działających na ładunek sił liczona po współrzędnych była równa zeru.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 5120
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 18 razy
- Otrzymane podziękowania: 2051 razy
- Płeć:
Re: Zad. Dwa ładunki punktowe znajdują się na osi Ox...
Czyli tak, żeby \(\displaystyle k \cdot \frac{q_1 \cdot q_3}{x^2}=k \cdot \frac{q_3 \cdot q_2}{(0.4-x)^2} \iff \frac{q_1}{x^2} = \frac{q_2}{(0.4-x)^2} \iff \left( \frac{0.4-x}{x} \right)^2= \frac{q_2}{q_1} \)
Wstawiając dane, dostajemy \(\displaystyle \frac{0.4-x}{x}=\sqrt{ \frac{7}{3} } \approx 1.5 \iff \frac{0.4}{x}=2.5 \So x=0.16 \)
Wstawiając dane, dostajemy \(\displaystyle \frac{0.4-x}{x}=\sqrt{ \frac{7}{3} } \approx 1.5 \iff \frac{0.4}{x}=2.5 \So x=0.16 \)
Odpowiedź: Ładunek \(q_3\) należny umieścić w punkcie \(x=0.16\cdot 1_x m\)
-
- Expert
- Posty: 6151
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 48 razy
- Otrzymane podziękowania: 1413 razy
- Płeć:
Re: Zad. Dwa ładunki punktowe znajdują się na osi Ox...
\(\frac{0.4-x}{x}=\pm \sqrt{ \frac{7}{3}}\)
Pytanie kontrolne do kolegi hernyt'a: dlaczego drugi pierwiastek odrzucamy
Pytanie kontrolne do kolegi hernyt'a: dlaczego drugi pierwiastek odrzucamy

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl