Drgania i fale mechaniczne - zad 7.40 zbiór Zamkor

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anna_ka2002
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 17 lut 2021, 11:24
Podziękowania: 8 razy

Drgania i fale mechaniczne - zad 7.40 zbiór Zamkor

Post autor: anna_ka2002 »

Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić to zadanie?
Oblicz pracę wykonaną przy rozciąganiu gumowej taśmy do ćwiczeń o dł. 1m i polu przekroju poprzecznego 100mm^2, jeśli wydłużono ją do 1,5m. Moduł Younga: 7*10^6 N/m^2

Próbowałam zrobić to w ten sposób, że wyznaczam siłę: F=SE dl/l, gdzie dl to zmiana długości (0,5m) a następnie wstawiam to do wzoru na pracę czyli
W = F*dl
W ten sposób wyszedł mi wynik 175 J, a w odpowiedziach jest 87,5 J
Gdzie robię błąd?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Drgania i fale mechaniczne - zad 7.40 zbiór Zamkor

Post autor: korki_fizyka »

\(W = F_{śr}\cdot \Delta l = \frac{1}{2}F_{max}\Delta l= 87,5\ J\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ