Grawitacja, natężenie pola grawitacyjnego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jasiu2012
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 48
Rejestracja: 27 lis 2020, 23:11
Podziękowania: 25 razy
Płeć:

Grawitacja, natężenie pola grawitacyjnego

Post autor: Jasiu2012 »

Na jakiej wysokości nad powierzchnią planety natężenie pola grawitacyjnego ma taką samą wartość jak w odległości r=1/4R od środka planety?

Proszę o pomoc z tym zadaniem.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Grawitacja, natężenie pola grawitacyjnego

Post autor: korki_fizyka »

W środku planety natężenie jest proporcjonalne do odległości od jej środka, a na zewnątrz odwrotnie proporcjonalne do \(r^2\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Jasiu2012
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 48
Rejestracja: 27 lis 2020, 23:11
Podziękowania: 25 razy
Płeć:

Re: Grawitacja, natężenie pola grawitacyjnego

Post autor: Jasiu2012 »

Jaka jest masa planety działająca na punkt znajdujący się w odległości r? Czy nie jest tak, że tylko część planety działa na nas siłą, ponieważ siły pochodzące od masy "nad punktem" równoważą się ?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Grawitacja, natężenie pola grawitacyjnego

Post autor: korki_fizyka »

Dokładnie tak przy założeniu jednorodności kuli \(M(r) = M\frac{r^3}{R^3}\) i dlatego \(F_g(r) = \frac{GMm}{R^3}r\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ